Fánk: A Klasszikus Csemege Receptje

A fánk egy olyan klasszikus édesség, amelyet szinte mindenki szeret. Legyen szó farsangi mulatságról, családi összejövetelről vagy egy egyszerű hétköznapi desszertről, a fánk mindig jó választás. A fánk puha, levegős tésztája és édes bevonata igazi élvezetet nyújt. Most bemutatjuk a hagyományos magyar fánk receptjét, amelyet otthon is könnyen elkészíthetünk.

Jún 4, 2024 - 19:33
 0
Fánk: A Klasszikus Csemege Receptje

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított élesztő
  • 250 ml langyos tej
  • 50 g cukor
  • 50 g vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál rum vagy 1 teáskanál rumaroma
  • 1 citrom reszelt héja (opcionális)
  • Napraforgóolaj a sütéshez
  • Porcukor a szóráshoz
  • Lekvár a tálaláshoz (pl. barack- vagy szilvalekvár)

Elkészítés:

  1. Élesztő felfuttatása: A langyos tejben elkeverjük a cukor felét, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt (vagy hozzáadjuk a szárított élesztőt), és hagyjuk felfutni körülbelül 10-15 percig.

  2. Tészta összeállítása: Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a csipet sót, a tojássárgákat, a rumot (vagy rumaromát), a reszelt citromhéjat (ha használunk), és a felfuttatott élesztőt. A vajat megolvasztjuk, és ezt is hozzáadjuk a keverékhez.

  3. Tészta dagasztása: Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kevés tejet vagy lisztet, hogy a megfelelő állagot elérjük. A tésztát letakarva, meleg helyen kelesztjük körülbelül 1-1,5 órán át, amíg duplájára nem nő.

  4. Tészta formázása: Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval vagy pohárral köröket szaggatunk ki a tésztából. A közepüket ujjunkkal benyomjuk vagy egy kisebb kiszúróval kis lyukat vághatunk beléjük, hogy szalagos fánkot kapjunk.

  5. Második kelesztés: A kiszaggatott tésztaköröket letakarva még 15-20 percig pihentetjük.

  6. Sütés: Egy nagy lábasban vagy serpenyőben bőséges mennyiségű olajat melegítünk közepes hőmérsékletre (kb. 170-180°C). A fánkokat az olajba helyezzük, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, oldalanként kb. 2-3 percig. Ügyeljünk arra, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor kívül megég, belül pedig nyers marad a tészta.

  7. Lecsöpögtetés és tálalás: A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy az olaj lecsöpögjön. Még melegen meghintjük porcukorral, és ízlés szerint lekvárral tálaljuk.

Tippek és Variációk:

  • Töltött fánk: A tésztát nyújtás után kisebb adagokra oszthatjuk, és mindegyik közepére egy kis adag lekvárt, nutellát vagy vaníliás krémet tehetünk. Ezután összehajtjuk és a széleket jól összenyomjuk, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki.
  • Fahéjas cukor: A porcukor mellett fahéjas cukorba is forgathatjuk a fánkokat a sütés után, hogy még különlegesebb ízt kapjunk.
  • Csokimáz: A megsült fánkok tetejét olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk, amitől még ünnepibb lesz az édesség.

A fánk elkészítése időigényes ugyan, de a végeredmény minden percet megér. A frissen sült, porcukorral hintett, lekvárral kínált fánkok igazi ínyencségek, amelyekkel biztosan nagy sikert arathatunk a család és a barátok körében. Próbálja ki ezt a hagyományos receptet, és élvezze a házi készítésű fánk ízét!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow