Gulyásleves: Magyarország Nemzeti Büszkesége

A gulyásleves, más néven gulyás, Magyarország egyik legismertebb és legkedveltebb étele, amely méltán nyerte el helyét a nemzeti konyha egyik jelképévé. Eredetileg a magyar pásztorok, vagyis a gulyások étke volt, innen ered a neve is. A gulyásleves gazdag ízeinek és laktató jellegének köszönhetően ma már az egész világon ismert és kedvelt fogás. Most bemutatjuk a klasszikus gulyásleves receptjét, amely otthon is könnyen elkészíthető.

Jún 4, 2024 - 19:31
 0
Gulyásleves: Magyarország Nemzeti Büszkesége

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús (lapocka vagy lábszár)
  • 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2-3 babérlevél
  • 4-5 közepes sárgarépa
  • 2 közepes fehérrépa
  • 1 zeller (gyökér és zöldje is)
  • 4-5 közepes burgonya
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 csipetnyi csípős paprika (ízlés szerint)
  • Só és bors ízlés szerint
  • 2-3 liter víz

Elkészítés:

  1. Hús előkészítése: A marhahúst kockákra vágjuk, körülbelül 2-3 cm-es darabokra. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk.

  2. Pörkölt alap: Egy nagy lábasban felmelegítjük a zsírt vagy olajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Lassú tűzön, gyakran kevergetve, üvegesre pirítjuk a hagymát. Ezt követően hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és még egy percig pirítjuk.

  3. Hús pirítása: Az edénybe tesszük a kockára vágott marhahúst, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett addig pirítjuk, amíg a hús minden oldala meg nem pirul. Ezután levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, hogy a paprika ne égjen meg.

  4. Fűszerezés: Hozzáadjuk az őrölt köményt, a babérleveleket, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húst, majd fedő alatt, alacsony lángon pároljuk, amíg a hús félig megpuhul (kb. 1-1,5 óra).

  5. Zöldségek hozzáadása: A sárgarépát és fehérrépát karikákra, a zellert kockákra vágjuk, és az edénybe tesszük. Felöntjük további vízzel, és folytatjuk a főzést közepes lángon.

  6. Burgonya és paprika: Amikor a zöldségek már majdnem puhák, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a szeletelt zöldpaprikát és a paradicsomot. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy csipetnyi csípős paprikát is.

  7. Főzés befejezése: Az egészet addig főzzük, amíg minden hozzávaló meg nem puhul, és a leves ízei összeérnek (még kb. 30-40 perc). Ha szükséges, utánaízesítjük sóval és borssal.

  8. Tálalás: A gulyáslevest frissen, forrón tálaljuk, friss kenyérrel vagy kovászos uborkával kínálva. Tálalás előtt eltávolítjuk a babérleveleket.

Tippek és Variációk:

  • Gulyásleves nokedlivel: Ha még laktatóbbá szeretnénk tenni a levest, nokedlit is főzhetünk bele. Ehhez egy egyszerű nokedlitésztát készítünk lisztből, tojásból és vízből, majd a levesbe szaggatjuk és megfőzzük.
  • Füstölt hús: Egyes variációkban füstölt szalonnát vagy kolbászt is adnak a leveshez, ami még gazdagabbá teszi az ízvilágát.
  • Zöldségek: A zöldségek variálása is lehetséges, például zeller helyett használhatunk karalábét vagy petrezselyemgyökeret.

A gulyásleves egyszerű alapanyagokból készül, de a hosszú főzési idő és a gondos fűszerezés révén gazdag, mély ízekkel rendelkezik. Ez az étel méltán képviseli a magyar konyha hagyományait és vendégszeretetét, így érdemes kipróbálni és megosztani barátainkkal és családtagjainkkal.

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow